İngiliz devlet adamı ve filozof olan Sir Francis Bacon, 22 Ocak 1561 yılında Londra'da doğdu, 9 Nisan 1626'de aynı şehirde hayatını kaybetti. En meşhur ve ilginç kitapları, De Sapientia Veterum (Eskilerin Bilgeliği- Yıl 1609) ve Instauratio Magna (Büyük Yenileme - Yıl 1620)'dır...Francis Bacon sözleri, Francis Bacon edebi sözleri, Francis Bacon bilgi hakkında sözleri, Francis Bacon özlü, anlamlı ve güzel sözleri, kısa vb. aramaların cevaplarını bu sayfamızda bulabilirsiniz...
Francis Bacon Sözleri
Bilgi güçtür.
Bir sabun köpüğüdür dünya.
Düşmana acıyan kendine acımaz.
İnsaniyet, hakikate muhtaçtır.
Öç alma vahşice bir adalettir.
Sessizlik aptalların erdemidir.
Dost, insanın ikinci benliğidir.
Bilgi de tek başına bir güçtür.
Yaralar deşilmeden iyi edilemez.
Para iyi bir uşak, kötü bir efendidir.
İyi kitaplar en gerçek dostlarımızdır.
Sanat, tabiata ilave edilmiş insandır.
Tarih kitapları, insanları akıllandırır.
Beğenilen şeyler ya yeni ya da yüksektir.
Verilen sözü tutmamak, mertliğe yakışmaz.
Hakikat otoritenin değil zamanın çocuğudur.
Bilginin kendisinde büyük bir kudret vardır.
Çabuk yanlış yapan, onu çabuk da tasdik eder.
Babadan gelen asillik, insanın gayretini kırar.
Gerçek dostu olmamak, yalnızlığın en kötüsüdür.
En kötü isyanları, geç kalan karınlar doğurur.
Para, gübre gibi etrafa yayılmazsa işe yaramaz.
İnsan tabiatında akıllıktan ziyade delilik vardır.
Tüm yüce yerlere, döne döne çıkan merdivenle ulaşılır.
Deneyiniz, deneyiniz, denemeden hiçbir şeye inanmayınız.
Akıllı adam, bulduğundan daha fazla fırsat yaratan adamdır.
Şöhret paraya benzer, orada çok kalırsanız, fiyatlar düşer.
Tez elde edilen başarı, insanı kararsız ve maceraperest yapar.
Yargıç, hakkı uygular; Hukuku yaratan, canlandıran avukattır.
Güzelliğin en iyi kısmı hiçbir resmin ifade edemeyecek olduğudur.
Hep intikam almayı düşünen bir kimsenin yarası, kapanacağına işler.
Güzellik çarçabuk çürüyen yaz meyvesi gibidir, uzun süre dayanmaz.
Dertlerini dökecek dostları olmayanlar kendi yüreklerini kemirirler.
Yaşamın kısalığından dolayı bugünün insanı olmalıyız, yarının değil.
Hiçbir şey göze, güzelce biçilmiş yeşil çimlerden daha hoş görünemez.
Hiçbir şey, hakikatin gözetleme mevkiinde durmakla mukayese edilemez.
Evli ve çocukları olan bir adam, artık kaderine tutsak olmuş demektir.
Orantısında biraz tuhaflık barındırmayan hiçbir kusursuz güzellik yoktur.
Kendi değeri olmayan bir insan başkalarının değerini hiçbir zaman çekemez.
Dikkatli bir şekilde gözlemlenirse, yaşlılık bedenden ziyade ruhları bozar.
Yaşadıkça, insanın irade kuvvetiyle hisleri değil, anlayış kabiliyeti artar.
Güzel bir evi kötü bir muhite inşa etmiş kişi, kendisini hapse tıkmış gibidir. Francis Bacon Sözleri
Yalnız kendisini düşünen insan, yumurtasını pişirmek için komşusunun evini yakar.
Kötümserlik yarasaya benzer. Tıpkı onun gibi, güneş kaybolduğu zaman ortaya çıkar.
Güzellik değerli bir insana nasip olursa, onun faziletini belirtir, kusurunu gizler.
Övülme, tahta kaplamaların hem parlamasını sağlayan, hem de ömrünü uzatan cilaya benzer.
İntikama odaklanan insan, normalde iyileşip düzelecek olan kendi yaralarını açık tutar.
Çok soran hem çok öğrenir, hem de çok sevilir, hele soruları karşıdakinin bildiği konulardansa.
Her işe karışan, her şeyi soran kurcalayan bir adam, çoğunlukla başkalarını çekemeyen bir adamdır.
İnsan ruhunun selameti için en koruyucu ilaç, bir dostun, gördüğü kusuru sadakatle ihtar etmesidir.
Kadın, kocasının; delikanlılıkta sevgilisi, olgun çağda arkadaşı, ihtiyarlıkta da hastabakıcısıdır.
Zenginliğin azını büyük bir emekle, çoğunu ise pek az emekle elde ettiğini söyleyen kişi, doğru söylemiş.
Eşya üzerinde çalışacak yerde, herkesin kendine göre istediği anlamı verdiği kelimeler üstünde kavga ediyoruz.
Kurnaz adamlar okumayı anlamsız bulur, basit insanlar hayran kalır, bilge kişilerse okuduklarından yararlanır.
Az miktarda felsefe, insan aklını ateizme yönlendirir ama derinlikli felsefe insanların aklında dinin yolunu açar.
Bir ırmak gibi akan zaman bize hafif ve şişirilmiş şeyleri getirmiştir. Ağır ve katı olanlarsa suyun dibine çökmüştür.
Kuşkusuz ruh ile beden arasında bir uzlaşma vardır; hatta doğa birinde yanıldığı vakit, diğeri de tehlikeye girmiş olur.
Mademki alışkanlıklar, hayatımızın en ileri gelen hakimleridir, öyle ise ne yapıp yapıp iyi birini edinmeye çalışmalıyız.
Filozoflar her şeyin erdeme mi, yoksa hazza mı yönelik olması gerektiği konusunda tartışırken, sen her ikisinden de yararlanmaya bak.
Büyük insanlarda, liyakat sahibi olanların kendilerini budalaca aşka kaptırdıkları görülmez. Büyük ruhlar ve büyük işler aşkla uzlaşmaz.
Çirkin insanlar genellikle doğa ile ödeşirler, çünkü doğanın kendilerine ettiği kötülüğün acısını onlar da doğaya kötülük ederek çıkarmaya çalışırlar.
Yalanlamak ve reddetmek için okuma! İnanmak ve her şeyi kabullenmek için de okuma! Konuşmak ve nutuk çekmek için de okuma! Tartmak, kıyaslamak ve düşünmek için oku!
Yıllanmışlığın güzelliği dört şeyde kendini gösterir; yakmak için bekletilmiş odun, içmek için yıllanmış şarap, güvenmek için eski dostlar, okumak için de eski yazarlar en iyisidir.
Birkaç nadir durum dışında, insanın kendini övmesi pek yakışık almaz, ancak kişi çaba sarfettiği işini, uğraşını gönül rahatlığıyla, hatta bana kalırsa gönül yüceliğiyle övebilir.
İnsanlar gerçek yüzlerini, güvenildikleri, öfkelendikleri, boş bulundukları, darda kaldıkları, bir işin belli bir yönde yapılmasını isteyip de buna bir gerekçe bulamadıkları durumlarda gösterirler.
Bizi güçlü yapan yediklerimiz değil, hazmettiklerimizdir. Bizi zengin yapan kazandıklarımız değil, muhafaza ettiklerimizdir. Bizi bilgili yapan okuduklarımız değil, kafamıza yerleştirdiklerimizdir. Francis Bacon bilgi güçtür sözü
İnsanın yaradılışı öç almaya çok yatkın olmakla birlikte, yasaların kökten söküp atmaları gereken vahşi bir adalettir öç; ilk işlenen haksızlık, yasalara bir karşı gelmedir ama bu haksızlığın öcünü almaya kalkışmak da yasayı hiçe saymaktır.
Sahilde durup gemilerin denizde gidip gelişini izlemek bir zevk. Bir kalenin penceresinde durup, bir muhabereyi, aşağıda süregiden macerayı izlemek bir zevk. Ancak hiçbir şey, gerçeğin gözetleme mevkiinde durup da... Aşağı vadideki hataları, amaçsız gezintileri , pusları ve fırtınaları görebilmekle mukayese edilemez
İcatların gücü, erdemi ve sonuçlarını incelemek iyidir ve bunların en bariz görüneceği alanlarda, eskilerin bilmediği ve kökenleri yakın zamana ait olsa da belirsiz ve muğlak olan şu üç alandır: matbaa, barut ve mıknatıs. Bu üçü dünyada her şeyin çehresi ve durumunu değiştirmiştir. Francis Bacon Felsefi Sözleri
Kurnazlık, aşağılık ya da çarpık türden bir bilgeliktir; kurnaz kişi ile bilge kişi arasında yalnız dürüstlük bakımından değil, yetenek bakımından da büyük bir ayrım bulunduğu apaçıktır. Kimisi iskambil oyununda kağıt kurmakta ustadır, ama oyun bilmez. Tıpkı bunun gibi, kimi insanlar düzen, dolap çevirmekte, ikilik çıkarmakta usta olmakla beraber kafasızdırlar.
Francis Bacon hakkında Kısa Bilgi
Francis Bacon, tam adı Francis Bacon, Vikont Saint Alban, aynı zamanda (1603-18) Sir Francis Bacon olarak da bilinir, (22 Ocak 1561, York House, Londra, İngiltere - 9 Nisan 1626, Londra), İngiltere başbakanı (1618–21). Bir avukat, devlet adamı, filozof ve İngiliz dilinin ustası, edebi terimlerle birkaç düzine denemenin keskin dünyevi bilgeliği ile hatırlanır; Parlamentoda ve ünlü mahkemelerde konuşmacı olarak ve I. James'in lord şansölyesi olarak gücünden dolayı anayasal tarih öğrencileri tarafından; ve entelektüel olarak, tüm bilgiyi kendi alanı olarak talep eden ve hakimlerin yaptığı bir araştırmadan sonra, mülkünün kurtarılması için insanın doğa üzerinde meşru bir komuta kurabileceği yeni yolları acilen savunan bir adam olarak.
Bacon, 22 Ocak 1561'de Londra, Strand'deki York House'da, ikinci evliliğinden olan lord bekçisi Sir Nicholas Bacon'un iki oğlundan küçüğü olarak doğdu. Nispeten mütevazi koşullarda doğan Nicholas Bacon, büyük mührün lord muhafızı olmak için yükseldi. Francis'in annesi aracılığıyla kuzeni, daha sonra Salisbury kontu ve I. Elizabeth'in saltanatının sonunda ve James I'in başlangıcında tacın başbakanı olan Robert Cecil'di. 1573'ten 1575'e kadar Bacon, Cambridge'deki Trinity College'da eğitim gördü, ancak zayıf bünyesi orada sağlık sorunları yaşamasına neden oldu. "Verimsiz" Aristotelesçi felsefe olarak adlandırdığı şeyden tiksinmesi Cambridge'de başladı. 1576'dan 1579'a kadar Bacon, İngiliz büyükelçisinin süitinin bir üyesi olarak Fransa'daydı. Ona nispeten az para bırakan babasının ani ölümünden sonra aniden geri çağrıldı. Bacon, ölümüne kadar mali açıdan mahcup kaldı.
1621'de Bacon rüşvetle suçlandı. Bacon'un siyasi düşmanları tarafından kurulduğuna ve muhalifleri tarafından günah keçisi olarak kullanıldığına inanılıyor. Rüşvet almakla suçlandı ve suçlamaları kabul etti. 40.000 pound para cezasına çarptırıldı ve mahkum edildi. Neyse ki cezası kaldırıldı ve cezası indirildi. Hapsedildikten dört gün sonra, hem itibarı hem de Parlamento'daki uzun süredir devam eden yeri pahasına özgürlüğe yürüdü.
Francis Bacon, çağdaş bilimin babası olarak bilinir. Her bilgi sürecinde büyük bir reform başlattı. Deneyciliğin bir mucidi olarak, bilimsel araştırmayı başlatmak için şimdi yaygın olarak Bacon yöntemi olarak bilinen bir dizi tümevarımsal ve deneysel yöntem yaptı.
Bacon'ın sorunları ampirist natüralist bir yolla ele almak için planlanmış bir süreç çağrısı, bilimin teorik ve retorik çerçevesi üzerinde büyük bir etkiye sahipti. Ayrıca, Sanayi Çağı'nın gelişiminin arkasında felsefi bir ilham kaynağı olarak hizmet etti. Francis Bacon Sözleri Resimli Kısa ve Uzun sayfamızı ziyaret ettiğiniz için teşekkürler.